Pavel Surynek's Academic Page | Programování II (NPRM045 - Matematici)

Programování II (NPRM045 - Matematici)

Hide menu   Show menu   Jump to the bottom   Print page


Cvičení se koná každou středu od 15:40 v učebnách K11 a K6 (učebny střídájí, začalo se v K11) (Karlín). Na této stánce budou postupně uveřejňovány informace týkající se průběhu cvičení.


Cvičení 21.2.2008
Pro získání zápočtu je vyžadována aktivní účast na cvičení (počítá se prezence, řešení úloh u tabule, řešení úloh v CodExu, případně individuální činnost), napsání dvou až tří zápočtových písemek, specifikování zápočtového programu (minimální délka půl stránky A4) vytvoření specifikovaného zápočtového programu opatřeného dokumentací. Odevzdání zápočtového programu bude probíhat formou prezentace vytvořeného díla před ostatními odevzdávajícími.

  • Cvičení 21.2.2008 - zadání úloh  (pdf formát)
  • Cvičení 27.2.2008
    Cvičil se třídící algoritmus heap-sort. Podrobně jsme popsali datovou strukturu halda a reprezentovali jsme ji pomocí jednorozměrného pole. Na základě této struktury jsme navrhli třídící algoritmus. Následně jsme provedli analýzu časové složitosti pascalovského kódu, který jsme sestavili.

    Cvičení 5.3.2008

  • Cvičení 5.3.2008 - zadání úloh  (pdf formát)
  • Cvičení 19.3.2008
    Pracovali jsme na programu pro nalezení konvexního obalu množiny bodů v rovině. Při tvorbě programu jsme využívali znalostí o algoritmech a datových strukturách z přednášky. Využili jsme rychlý třídící algoritmus (setřídění dané množiny bodů podle x-ové souřadnice) a dvousměrný cyklický spojový seznam (reprezentace konvexního obalu prvních několoka bodů podle zkonstruovaného uspořádání).

    !!! Změna !!! 9.4.2008 se bude psát první zápočtová písemka. Náplní písemky budou témata ze cvičení a přednášky.

    Cvičení 2.4.2008
    Cvičení bylo věnováno experimentálnímu porovnání algoritmů vnitřního třídění. Zabývali jsme se otázkou, jak měřit čas spotřebovaný programem a otázkou přípravy experimentálních dat. Následuje několik fotografií pořízených Radimem Materou.

    IMAGE_245 IMAGE_246 IMAGE_247
    IMAGE_248 IMAGE_249 IMAGE_250
    IMAGE_251 IMAGE_252 IMAGE_253

    Cvičení 9.4.2008
    Psala se první zápočtová písemka. Na následujícím odkazu je její zadání.

  • První zápočtová písemka  (pdf formát)
  • Cvičení 16.4.2008
    Cvičení proběhlo v počítačové učebně. Implementovali jsme třídění Tokijského telefonního seznamu. Použili jsme vnější třídění. Zatím se nepodařilo úlohu implementovat zcela, příště budeme zřejmě pokračovat.

    Cvičení 23.4.2008
    Psala se náhradní písemka. Dále jsme se zabývali zápočtovými programy. Vhodné zdroje na témata je odkaz dole na této stránce a internetové stránky Martina Mareše. Nakonec jsme řešili úlohu optimálního uzávorkování posloupnosti matic vzhledem k počtu operací nutných k jejich vynásobení - využili jsme ideu dynamického programování.

    Cvičení 30.4.2008
    Cvičení proběhlo v počítačové laboratoři. Dokončovali jsme implementaci vnějšího třídění. Napsali jsme jednoduchý generátor náhodného telefonního seznamu (výstupem byl velký soubor), takto vygenerovaný telefonní seznam jsme se následně pokoušeli třídit pomocí připravených implementací vnějšího třídění.

    7.5.2008 se bude psát druhá zápočtová písemka. Náplní písemky může být cokoli, o čem byla zmínka na přednášce či cvičení. 14.5.2008 je rektorský den (výuka se nekoná).

    Cvičení 7.5.2008
    Psala se druhá zápočtová písemka. Na odkazu níže je její zadání. V případě nezdaru v písemce je nutno psát náhradní písemku - o organizaci náhradní písemky se domluvíme na posledním cvičení. Dále jsme na cvičení řešili problém hledání minimální triangulace konvexního n-úhelníku. Dokončili jsme návrh algoritmu pomocí metody dynamického programování, za domácí úkol zůstala implementace navrženého algoritmu.

  • Druhá zápočtová písemka  (pdf formát)
  • Cvičení 22.5.2008
    Cvičení se konalo v počítačové laboratoři. Zkoumali jsme možnosti použití virtuálních metod. Zároveň jsme si zopakovali syntaxi pro zápis objektové hierarchie v Pascalu. Virtuální metody jsme demonstrovali v souvislosti s dynamickým vytvářením různých potomků jistého bázového objektu. Virtuální metody jsme zkoušeli volat skrz ukazatel na bázový objekt.

    V úterý 27.5.2008 bude možnost psát náhradní zápočtovou písemku. Sraz bude před místností 207 na Malé Straně. Písemka se bude psát pravděpodobně na katedrální chodbě před místností 207. Možnost přijít si napsat písemku bude od 9:00 do 10:40 a od 12:10 do 16:00. Individuálně lze dohodnout jiný termín psaní náhradní zápočtové písemky.

    V úterý 3.6.2008 bude opět možnost psát zápočtové písemky. Sraz je v 9:00, před místností 207 na Malé Straně. Individuálně lze dohodnout jiný termín.



    Zápočtové povinnosti

  • Tabulka zápočtových povinností


  • Hide menu   Show menu   Jump to the top   Print page